dialect


Het dialect wordt in een bepaalde streek, meestal per provincie gesproken onder de officiële taal en geldt niet als standaardtaal. Ze maken deel uit van de Nederlandse taal en er zijn zoveel varianten dat we de bepaalde hoeveelheid niet weten.

Oorsprong

Dialecten zijn ontstaan uit de Indo-Europese talen, de talen worden over heel de wereld gesproken en komen vooral uit Europa en Zuidelijk Azië. Doordat meer en meer mensen wegtrokken en zich ergens gingen vestigen, hebben ze een eigen taal ontwikkeld doordat ze geen contact meer hadden met de andere families/groepen. Onze taal bestond uit meerdere dialecten en is dus steenoud.


Dialecten verdwijnen

Minder en minder mensen spreken tegenwoordig nog dialect, maar toch blijft onze taal zo verschillend van elkaar. De jongeren praten zelden het stadsdialect van hun streek, over het algemeen praten ze jongerentaal met elkaar, jongerentaal is een tussenvorm. Zal het dialect ooit verdwijnen, dat zal niemand weten, want onze taal blijft ontwikkelen en zal dus blijven veranderen. Dus wie weet zal op een dag het dialect verdwijnen, maar niemand niemand dat dat kan bevestigen.

Ikzelf vind dialecten langs de ene kant wel leuk, want daardoor heb je een beetje afwisseling in je taal en weet je direct van welke streek die persoon komt, maar langs de andere kant versta ik sommige mensen niet meer en lijkt het niet meer op Nederlands.




Reacties